Архив събития 2018 г.



На 11 декември 2018 г. от 17 часа в зала „проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките носителят на Нобеловата награда по физика за 2017 г. професор Бари Бариш ще изнесе лекция на тема „Гравитационни вълни: от детекторите до регистрирането им“.
Покана

Уважаеми преподаватели по природни науки, започна регистрацията за участие в Националния фестивал „Наука на сцената - 7“, който ще се проведе от 26 до 28 октомври 2018 г. в Севлиево. Подробна информация за фестивала и форма за регистрация ще намерите на сайта: http://sons-bg.org/_SOS_7/index.html.
Основната цел на фестивала е да предизвика и повишава интереса на ученици от всички етапи на училищното образование, включително и предучилищно към природните науки, като основна област на човешкото познание и като бъдеща кариера. Той дава възможност на учителите да обменят иновативни идеи, образователни методики и опит и ги запознава със съвременните научни постижения.
Националният фестивал е подборен кръг на едноименната международна изява, която ще се проведе от 31 октомври до 3 ноември 2019 г. в Кашкайш (Cascais), Португалия.
Колеги, участието в Националния фестивал „Наука на сцената - 7“, ще ви обогати с нови идеи и съмишленици.

С удоволствие Ви информирам, че в дните от 26 до 28 октомври 2018 г. в гр. Севлиево ще се проведе Националният фестивал „Наука на сцената 7”.
Oрганизатор на събитието e Национален организационен комитет, със съорганизатори Министерство на образованието и науката и Община Севлиево. Надяваме се, че както и до сега ще можем да разчитаме на съдействието и подкрепата на Съюзите на физиците, химиците, биолозите и математиците в България. Фестивалът за шести пореден път ще бъде в град Севлиево, а за втори път ще се проведе в СОУ "Васил Левски". Това събитие е подборен кръг за участието на България в едноименната международна изява, която ще се състои от 31 октомври до 3 ноември 2019 г. в Кашкайш (Cascais), Португалия www.science-on-stage.eu/festival2019. Европейската програма „Наука на Сцената” („Science on stage”) има за цел да предизвика и поддържа интереса на младите хора към природните науки и математиката, като повишава квалификацията на учителите чрез обмяна на опит,иновативни идеи и добри практики. Регламента за провеждането му и условията за участие, можете да намерите на страницата му < http://sons-bg.org/_SOS_7/>.
Информационна брошура за Националният фестивал „Наука на сцената 7”.

10th Jubilee conference of Balkan Physical Union - BPU-10,
26 – 30 August 2018, Sofia, Bulgaria

Списание "Светът на физиката", Съюз на физиците в България и катедра "Физика" към МГУ "Св. Иван Рилски" организират
ЛЕКТОРИЯ
"Светът на физиката на живо"

с публични лекции на настоящи и бъдещи автори на сп. „Светът на физиката“.
17-ти май (четвъртък) 2018 г., 15 ч.,
зала 346, Геоложкия факултет на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“,
Студентски град, ул. "Проф. Боян Каменов"

Публична лекция на доц. д-р Пламен Данков, катедра "Радиофизика и електроника", Физичски факултет, СУ, на тема: „Морето от сигнали в безжичните комуникации и човекът“
(ЕМС-стандарти, SAR, правила за използване на мобилните устройства, какво ново в 4G и 5G поколенията)
Лекциите са научно-популярни и всеки, който се интересува от света на физиката е очакван наш гост!

Уважаеми колеги,
На 10 май 2018 г., на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев удостои акад. Александър Петров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие за заслуги в областта на образованието и природните науки. Високото държавно отличие е признание за научните постиженията на академик Петров в областта на био-нанотехнологиите, мембранната биофизика и физиката на живата материя, за неговата преподавателска и организационна дейности.
президентът Румен Радев удостои акад. Александър Петров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие
Да честитим на Председателя на Съюза държавно отличие и да му пожелаем здраве, дълголетие и нови успехи!


3-седмичен онлайн курс курс за професионално развитие - В сътрудничество с проекта COMPASS и SCORE се подготяв семинар за учители за създаване на въпрос за формули за теми STEM: http://scorepro.eu/courses/c4.html
Първата седмица е въведение към формулите, втората е за използване на функциите и критериите за класификация за отворени отговори, а третата е за интегриране на JSXGraph във формули. Ще бъдат одобрени само 20 учители от Европа. Необходимо е познание на системата мудъл.
Срок за регистрация - 2 май!
COMPASS предлага използване на дигитални технологии в класната стая.
Материалите се състоят главно от тестове в Moodle, която е безплатен софтуер. В участващите училища се използва тази платформа, която лесна е за използване и администриране. Дава възможност за правене на тестове, за дискусии във форуми, позволява добавянето на плъгини , което улеснява превода на езиците на участниците. Неговата най-важна иновация е, че включва въпроси като "формули", които позволяват използването на интерактивни анимации с JavaScript. В допълнение тази платформа включва много мощен статистически анализ на въпросника, както в като цяло, така и за всеки въпрос поотделно.
Това е библиотека за динамична математика, създадена от Центъра за Мобилно образование и цифрови технологии на Университета в Байройт (Gerhauser, 2011 г.). JSXGraph е осъществена напълно на JavaScript и работи на всяка операционна система с всички браузъри и при всички видове устройства, както настолни компютри, така и мобилни телефони.

120 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО ФИЗИКО-МАТЕМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО – ПРЕДШЕСТВЕНИК НА СЪЮЗА НА ФИЗИЦИТЕ И НА СЪЮЗА НА МАТЕМАТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
ГОДИШНИНАТА БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАНА С ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ В АУЛАТА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ НА 29 МАРТ 2018 – ДЕН НА ФИЗИКАТА.
ПРОГРАМАТА ВКЛЮЧВА МУЗИКАЛЕН ПОЗДРАВ ОТ АКАДЕМИЧЕН ХОР „АНГЕЛ МАНОЛОВ“, ПРИВЕТСТВИЯ И ЮБИЛЕЙНИ ДОКЛАДИ.

Физическият факултет на СУ кани всички на Деня на отворените врати на 28.04.2018.
За повече информация тук (цветно копие) или тук (черно-бяло).
Очаквайте пълната програма на 01.03.2014 г.

46-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ФИЗИКА
на тема: „Европейски измерения на българското образование по физика”
13 – 15 април 2018 г., Плевен

НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ ПО ФИЗИКА “Акад. МАТЕЙ МАТЕЕВ”
За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти
За постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда
Предложения за участие в двата конкурса се приемат до 23.03.2018 год.

17-та Конференция на Гръцкото физическо дружество
15-18.03.2018, Thessaloniki, Greece





Copyright® UPB, Sofia 2014
Webmaster: Viktor Gushterov