Архив събития 2019 г.



ЧЛЕНСТВО НА БЪЛГАРИЯ В МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪЮЗ ЗА ЧИСТА И ПРИЛОЖНА ФИЗИКА
На 10 декември 2019 г. по време на Международната конференция “Изследователски инфраструктури на бъдещето - синергии, устойчивост, интелигентна специализация и социално въздействие“, организирана от Министерството на образованието и науката в зала 6 на НДК, ще бъде възстановено членството на България в Международния съюз за чиста и приложна физика (International Union of Pure and Applied Physics – IUPAP).
Меморандумът за членство ще бъде подписан от председателя на IUPAP, професор Майкъл Спиро и от председателя на Съюза на физиците в България, академик Александър Г. Петров. Председателите на двата съюза ще положат подписите си след лекцията на проф. Спиро за целите, задачите и планираните дейности на ръководената от него институция.
Международният съюза за чиста и приложна физика е неправителствена организация, основана през 1922 г. в Брюксел от 13 страни. В момента в IUPAP членуват 58 държави от различни континенти. Възстановяване на членството на България в лицето на Съюза на физиците у нас е с финансовата подкрепа на МОН.
Мисията на Международния съюза за чиста и приложна физика е да подпомага развитието на физиката в целия свят, да насърчава международното сътрудничество в различните области на физиката и да способства за прилагането на физиката при решаване на проблемите на човечеството.
Всяка година IUPAP е спонсор на около 50 международни конференции, подпомага научния обмен и образованието и насърчава изследванията на млади учени, като за периода 2006 - 2018 г. е присъдил 198 награди.
По инициатива на Международния съюз за чиста и приложна физика със съдействието на ЮНЕСКО и ООН 2022 г. ще бъде обявена за Международна година на естествените науки за устойчиво развитие (International Year of Basic Sciences for Sustainable Development).


Национален военен университет "Васил Левски" организира Научен форум на тема „Радиационната безопасност в съвременния свят”
15 ноември 2019 г., Велико Търново
Срок за подаване на заявки за участие, изпращане на доклади и плащане на такса участие: 31.10.2019 г.


Национален военен университет "Васил Левски" организира фотоконкурс за ученици, курсанти и студенти на тема: "България – най-красивата страна в света"
Срок за изпращане на фотографиите: 15.11.2019 г.


Националната студентска научна конференция по физика и инженерни технологии
31 Октомври - 1 Ноември 2019 г., Парк-хотел “Санкт Петербург”, град Пловдив
организирана от Физико-технологичен факултет и Студентски съвет към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съвместно с подкрепата на Фондация «Еврика»
Срок за подаване на заявления за участие: 13.10.2019 г.


Science Bricks: Науката в подкрепа на българските олимпийци по природни науки
19 октомври, София Тех Парк
Част от най-добрите комуникатори на науката у нас се събират на една сцена в подкрепа на българските олимпийски отбори по природни науки. Научно-популярното събитие Science Bricks (www.sciencebricks.bg и https://www.facebook.com/events/588342538236719/), което ще се проведе за първи път на 19 октомври в София Тех Парк, представя впечатляващи лекции на проф. Николай Денков, Никола Каравасилев, Наско Стаменов и доц. Аспарух Камбуров. На сцената ще излязат и част от българските олимпийци по природни науки. Водещи на събитието, което е организирано от MediaBricks.bg, са Златина Димитрова и д-р Владимир Божилов.
Входът на събитието е с билети, като всички приходи от продажбата им отиват директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика. Стандартният дарителски билет е на цена от 15 лв. (10 лв. за студенти и ученици), като има супер дарителски билети за 30 и 50 лв. Билетите се продават в https://epaygo.bg/3801502752.


Изложба „Технологии и материали в полза на обществото“
14 октомври 2019 г. (понеделник) от 16 часа пред фоайето на зала „Проф. Марин Дринов“ (ул. „15 ноември“ №1).
Изложбата е организирана от Института по физика на твърдото тяло (ИФТТ) „Акад. Г. Наджаков” и е посветена на 150 годишнината от създаването на Българската академия на науките – период от време, за който от Българско книжовно дружество тя достига статута на научна институция със съвременна структура и достойно място в международното изследователско пространство.
Експозицията включва 18 постера, които показват научните постижения на направленията в ИФТТ, допринесли за създаването и развитието на микроелектрониката, акустоелектрониката и на нанотехнологиите в България. На тях са представени както експонати от миналото, така и резултати от проведените изследвания през последните години.
Посетителите могат да видят електронния калкулатор Елка 42 – първата в света разработка на базата на МОС интегрални схеми, създадени чрез оригинална българска технология и спечелила златен медал на световното изложение в Осака през 1970 г.; техники и методики за получаване, охарактеризиране и структуриране на материали, чиито уникални свойства ги правят подходящи за направа на електронни памети, дозиметри на гама и рентгенови лъчи, детектори на ултравиолетово лъчение, различни химични агенти и пр. Демонстриран е потенциалът им за приложение в различни области на живота, например в преносими електронни устройства, ядрената енергетика, медицината, екологията, телекомуникациите и т.н.
Изложбата „Технологии и материали в полза на обществото“ пред зала „Проф. Марин Дринов“ може да бъде разгледана до 18 октомври 2019 г., след което ще бъде преместена в сградата на Института по физика на твърдото тяло на бул. „Цариградско шосе“ №72.


Председателят на Европейския научноизследователски съвет (ERC), проф. Жан Пиер Бургиньон, ще изнесе презентацията в Зала "Проф. Марин Дринов" (Голям салон на БАН) на 12 октомври, събота. Събитието е по повод 150 годишнината на БАН. Начален час: 15.00 с дискусия и въпроси, като срещата ще продължи до 16.30.
Информация за проф. Бургиньон
Работната програма на ERC
Информация можете да намерите и във фейсбук-страницата на събитието


International Conference on Radiation Applications (RAP 2019)
In Physics, Chemistry, Biology, Medical Sciences, Engineering and Environmental Sciences
16-19 September 2019, Belgrade, Serbia

Първата Балканска олимпиада по физика
Солун, Гърция, 14-18 юли 2019 г.
Организира се от Балканския физически съюз (BPU) с подкрепата на Европейския физически съюз (EPS).
Съюзът на физиците в България обявява конкурс за участие в нея.
Ще бъдат избрани 3-5 участници между кандидатите, които отговарят на условията:
1. Състезателите трябва да са родени след 01.01.2002 г.
2. Трябва да покажат постиженията си в национални и международни състезания по физика, национални и международни олимпиади по физика и други състезателни форми.
Желаещите да кандидатстват трябва да изпратят следната информация: име; дата на раждане; училище; е-мейл и телефон за връзка; списък с участия в състезания или олимпиади и класиране.
Заявките да се изпращат в прикрепен файл на адрес: bpho@phys.uni-sofia.bg
Срок за подаване на заявки: 10.05.2019 г.
Класиране на кандидатствалите ученици - Протокол.

Учен от Института по физика на твърдото тяло при БАН участва в срещата на Нобеловите лауреати за 2019 г.
Доктор Станислав Върбев от Института по физика на твърдото тяло е първият български учен физик, който участва в традиционната среща на Нобеловите лауреати, която се провежда редовно от 1951 г. в Линдау, Германия. Той е избран след процедура на подбор, осъществена от Българската академия на науките, която е научна организация партньор на форума, и от комисия към Съвета в Линдау.
Тазгодишната 69-среща, състояла се от 30 юни до 6 юли, е посветена на физиката. Тя се отличава от всички останали до сега по рекордния брой участници - млади учени, Нобелови лауреати, представители на бизнеса и спонсори. Близо 600 поканени студенти, докторанти и постдокторанти от 89 страни имаха възможността да чуят лекциите на 39 изтъкнати носители на Нобелова награда и да общуват с тях в неформална среда. Сред тях двадесет и осем са нобелисти по физика, девет по химия, един по физиология и медицина, един за мир и двама са лауреати на награда Тюринг. Дискутираните теми са свързани с лазерна физика, гравитационни вълни, тъмна материя и др.
Следващата, 70- та среща през 2020 г. ще бъде интердисциплинарна и на нея ще бъдат поканени млади учени с успехи в областта на физиката, химията, физиологията и медицината.

На 23 май в Института по физика на твърдото тяло ще бъде връчена наградата на победителя в „Конкурса за високи научни постижения в ИФТТ 2017-2018“ - доцент Боян Торосов.
По време на церемонията, която ще се състои от 11 часа в зала 300 на ИФТТ, доц. Торосов ще изнесе академична лекция на тема „Кохерентен контрол чрез композитни импулси“.

47-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ФИЗИКА
на тема: „Интегрален подход в обучението по физика”
4 – 7 април 2019 г., Велико Търново

НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ ПО ФИЗИКА “Акад. МАТЕЙ МАТЕЕВ”
За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти
За постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда
Предложения за участие в двата конкурса се приемат до 15.03.2019 год.

Представяне на книгата на Никола Съботинов ЛАЗЕРЪТ
Институтът по физика на твърдото тяло съвместно с Академическия семинар „Актуални проблеми на науката“ и издателство „Проф. Марин Дринов“ при БАН организира представяне на книгата на академик Никола Съботинов „Лазерът“.
Книгата ще бъде представена от академик Петър Атанасов
на 16 януари 2019 г. (сряда) от 16:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“, ул. „15 ноември“ № 1.
След представянето ученици, студенти и докторанти ще получат дарение от автора – безплатен екземпляр с неговия автограф.
Академик Никола Съботинов е основател на лаборатория „Лазери с метални пари“ в Института по физика на твърдото тяло. Неговите научни интереси са в областта на квантовата електроника, лазерна физика и технологии, газоразрядни лазери и лазери с метални пари, физика на плазмата и оптиката. Автор е на 380 публикации, 4 монографии и 30 патента, вписан е в Златната книга на откривателите и изобретателите в България и е носител на национални и международни награди. Член е на научни организации в сферата на електрониката и фотониката, на Оптическото общество в Америка и др. Бил е заместник председател (1996-2008) и председател на БАН (2008-2012).
В книгата „Лазерът“ е описано създаването на лазера с пари на меден бромид през 1974 г., проведените научните изследвания за неговото развитие, резултатите от които се използват в световната наука и в университетските образователни програми, и превръщането му в иновативен продукт, внедрен в индустриалното производство. Той е българско изобретение, което повече от 30 години се произвежда в Австралия, а от 2015 г. и в Южна Корея. Намира приложение в медицината, в индустрията за прецизна обработка на материали, лазерната локация, лазерната навигация, използва се за лазерни дисплеи, изследване на морската вода и др.





Copyright® UPB, Sofia 2014
Webmaster: Viktor Gushterov