Национален фестивал „Наука на сцената 8“
25-27.06.2021 г. в гр. Севлиево.
Съобщение за промени в организацията на 8-ия Национален фестивал „Наука на сцената”
Поради пандемичната обстановка се налага фестивалът да бъде отложен и/или проведен дистанционно.
Новите дати за провеждане на фестивала са 25-27.06.2021 г. Във връзка с това се променят:
1. Подаване на заявки са участие до 1.05.2021 г.
2. Подаване на регистрационна форма с описание на проекта 21.05.2021 г.Поради проблеми с актуализиране на страницата на фестивала новият регламент за провеждането му и регистрационните форми ще намерите на Фейсбук страницата му и на новата му страница: https://scienceonstage.bg/home/fest/.
За въпроси и допълнителна информация е открит и е-мейл адрес на фестивала – scienceofstage.s@gmail.com

Организатори на събитието са Национален и Местен организационен комитет със съорганизатори Министерството на образованието и науката и Община Севлиево, с които настоящето предложение е съгласувано. Надяваме се, че както и досега ще можем да разчитаме на съдействието и подкрепата на Съюзите на физиците, химиците, биолозите и математиците в България, както и на редица други неправителствени организации и фирми. Фестивалът за седми пореден път ще бъде в град Севлиево, а за трети път ще се проведе в СУ „Васил Левски“.
Това събитие е подборен кръг за участието на България в едноименната международна изява, която ще се състои от 24 до 27 март 2022 г. в Прага, Чехия. Европейската програма „Наука на сцената“ („Science on stage“) има за цел да предизвика и поддържа интереса на младите хора към природните науки и математиката, като повишава квалификацията на учителите чрез обмяна на опит, иновативни идеи и добри практики.

Напомняме, че във фестивала могат да участват STEM учители от всички степени на средното образование и педагози от предучилищното образование. Обръщаме ви внимание и на факта, че учениците, които са участвали в проектите на своите ръководители могат да ги представят при същите условия, като останалите участници в МЛАДЕЖКАТА НАУЧНА СЕСИЯ на 49-ата Национална конференция на Съюза на физиците в България на тема: „ФИЗИКАТА В STEM ОБРАЗОВАНИЕТО В СРЕДНИТЕ И ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА“, която ще се състои в град Видин, 4 – 6 юни 2021 г.
Молим за вашето съдействие информацията за фестивала да бъде разпространена сред максимален брой български учители по природните науки и математика от всички степени на образованието – включително и предучилищното.
Допълнителна информацияFIRST SUMMER SCHOOL ON SPACE RESEARCH, TECHNOLOGY AND APPLICATIONS
5-11 July 2021, National Astronomical Observatory, Rozhen, Bulgaria
Организирано от клон "Космос" на СФБ


XI-ата Международна конференция на Балканския физически съюз (БФС) – BPU11
Конференцията се отлага за 2022 г. Предварителни дати: 28 август - 1 септември 2022
BPU11 се организира от местен организационен комитет от Сърбия и от Европейското физическо дружество (ЕФД). Всяка от страните-членки на БФС: Албания, България, Кипър, Гърция, Черна гора, Молдова, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Турция има свой координатор и представители в международните консултативен, научен и организационен комитет. Национален координатор за България е чл.-кор. Екатерина Бъчварова (ekbatch@gmail.com), научен секретар на БФС, член на Управителния съвет на Съюза на физиците в България (СФБ) и директор на Института за изследване на климата, атмосферата и водите към Българска академия на науките (БАН).
BPU11 предоставя платформа за преглед, разпространение и обсъждане на нови резултати от научните изследванията във физиката. Тематиката на конференцията включва експериментални и теоретични изследвания в 15 области. Традиционно конференциите на БФС са общи международни конференции по физика, отворени за участници от целия свят. Официалният език на конференциите е английски.
С надежда, че пандемията ще приключи до септември, организаторите продължават с подготовката на BPU11, като ни уведомяват, че Първото съобщение е вече публикувано. Можете да го намерите на сайта на BPU11 https://bpu11.info/, както и на официалния сайт на BPU https://balkanphysicalunion.info/.
Втори Национален форум за съвременни космически изследвания
8-9 октомври 2021, София Тех Парк, бул. “Цариградско шосе” № 111


49-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ФИЗИКА
на тема: „Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища”
4 – 6 юни 2021 г., град Видин
Организатори: Съюз на Физиците в България, Министерство на образованието и науката, фондация "Еврика".
Първо съобщение
Второ съобщение
Програма
Публични лекции 4.06.2021 (петък) - Линк за достъп
17.30 – 18.00 Квантовите компютри – поглед отвъд границите на възможното, Николай Витанов,СУ „Св. Климент Охридски“, Физически факултет
18.00 –18.30 Тайната в сърцето на Млечния път - Нобеловата награда по физика за 2020 г., Владимир Божилов, СУ „Св. Климент Охридски“, Физическифакултет
Регистрационна форма за конференцията
Регистрационна форма за младежката сесия
Темплейт за доклад, Темплейт за абстракт
Младежка научна сесия - Програма - Линк за достъп - Класиране
Национален конкурс за есе за ученици и студенти „ГОЛЕМИТЕ ОТКРИТИЯ ВЪВ ФИЗИКАТА НА ХХ ВЕК“ - Класиране
Национален онлайн фотоконкурс за студенти на тема: „СВЕТЛИНА“, посветен на Международния ден на светлината – 16 май - Класиране.


Copyright® UPB, Sofia 2014
Webmaster: Viktor Gushterov