Съюз на Физиците в България

Председателят на Европейския научноизследователски съвет (ERC), проф. Жан Пиер Бургиньон, ще изнесе презентацията в Зала "Проф. Марин Дринов" (Голям салон на БАН) на 12 октомври, събота. Събитието е по повод 150 годишнината на БАН. Начален час: 15.00 с дискусия и въпроси, като срещата ще продължи до 16.30.
Информация за проф. Бургиньон
Работната програма на ERC
Информация можете да намерите и във фейсбук-страницата на събитието

Изложба „Технологии и материали в полза на обществото“
14 октомври 2019 г. (понеделник) от 16 часа пред фоайето на зала „Проф. Марин Дринов“ (ул. „15 ноември“ №1).
Изложбата е организирана от Института по физика на твърдото тяло (ИФТТ) „Акад. Г. Наджаков” и е посветена на 150 годишнината от създаването на Българската академия на науките – период от време, за който от Българско книжовно дружество тя достига статута на научна институция със съвременна структура и достойно място в международното изследователско пространство.
Експозицията включва 18 постера, които показват научните постижения на направленията в ИФТТ, допринесли за създаването и развитието на микроелектрониката, акустоелектрониката и на нанотехнологиите в България. На тях са представени както експонати от миналото, така и резултати от проведените изследвания през последните години.
Посетителите могат да видят електронния калкулатор Елка 42 – първата в света разработка на базата на МОС интегрални схеми, създадени чрез оригинална българска технология и спечелила златен медал на световното изложение в Осака през 1970 г.; техники и методики за получаване, охарактеризиране и структуриране на материали, чиито уникални свойства ги правят подходящи за направа на електронни памети, дозиметри на гама и рентгенови лъчи, детектори на ултравиолетово лъчение, различни химични агенти и пр. Демонстриран е потенциалът им за приложение в различни области на живота, например в преносими електронни устройства, ядрената енергетика, медицината, екологията, телекомуникациите и т.н.
Изложбата „Технологии и материали в полза на обществото“ пред зала „Проф. Марин Дринов“ може да бъде разгледана до 18 октомври 2019 г., след което ще бъде преместена в сградата на Института по физика на твърдото тяло на бул. „Цариградско шосе“ №72.

Science Bricks: Науката в подкрепа на българските олимпийци по природни науки
19 октомври, София Тех Парк
Част от най-добрите комуникатори на науката у нас се събират на една сцена в подкрепа на българските олимпийски отбори по природни науки. Научно-популярното събитие Science Bricks (www.sciencebricks.bg и https://www.facebook.com/events/588342538236719/), което ще се проведе за първи път на 19 октомври в София Тех Парк, представя впечатляващи лекции на проф. Николай Денков, Никола Каравасилев, Наско Стаменов и доц. Аспарух Камбуров. На сцената ще излязат и част от българските олимпийци по природни науки. Водещи на събитието, което е организирано от MediaBricks.bg, са Златина Димитрова и д-р Владимир Божилов.
Входът на събитието е с билети, като всички приходи от продажбата им отиват директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика. Стандартният дарителски билет е на цена от 15 лв. (10 лв. за студенти и ученици), като има супер дарителски билети за 30 и 50 лв. Билетите се продават в https://epaygo.bg/3801502752.

Столична библиотека, списание "Светът на физиката", и катедра "Физика" при МГУ "Св. Иван Рилски" организират
ЛЕКТОРИЯ
"Светът на физиката - на живо"

с публични лекции на настоящи и бъдещи автори на сп. „Светът на физиката“.
19-ти октомври (вторник) 2019 г., 17 ч.,
Американския център към Столичната библиотека на пл. „Славейков“

Лекциите са научно-популярни и всеки, който се интересува от света на физиката е очакван наш гост!


Националната студентска научна конференция по физика и инженерни технологии
31 Октомври - 1 Ноември 2019 г., Парк-хотел “Санкт Петербург”, град Пловдив
организирана от Физико-технологичен факултет и Студентски съвет към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съвместно с подкрепата на Фондация «Еврика»
Срок за подаване на заявления за участие: 13.10.2019 г.

Национален военен университет "Васил Левски" организира Научен форум на тема „Радиационната безопасност в съвременния свят”strong>
15 ноември 2019 г., Велико Търново
Срок за подаване на заявки за участие, изпращане на доклади и плащане на такса участие: 31.10.2019 г.

Национален военен университет "Васил Левски" организира фотоконкурс за ученици, курсанти и студенти на тема: "България – най-красивата страна в света"strong>
Срок за изпращане на фотографиите: 15.11.2019 г.

Първата Балканска олимпиада по физика
Солун, Гърция, 14-18 юли 2019 г.
Организира се от Балканския физически съюз (BPU) с подкрепата на Европейския физически съюз (EPS).
Съюзът на физиците в България обявява конкурс за участие в нея.
Ще бъдат избрани 3-5 участници между кандидатите, които отговарят на условията:
1. Състезателите трябва да са родени след 01.01.2002 г.
2. Трябва да покажат постиженията си в национални и международни състезания по физика, национални и международни олимпиади по физика и други състезателни форми.
Желаещите да кандидатстват трябва да изпратят следната информация: име; дата на раждане; училище; е-мейл и телефон за връзка; списък с участия в състезания или олимпиади и класиране.
Заявките да се изпращат в прикрепен файл на адрес: bpho@phys.uni-sofia.bg
Срок за подаване на заявки: 10.05.2019 г.
Класиране на кандидатствалите ученици - Протокол.

International Conference on Radiation Applications (RAP 2019)
In Physics, Chemistry, Biology, Medical Sciences, Engineering and Environmental Sciences
16-19 September 2019, Belgrade, Serbia

Copyright® UPB, Sofia 2014
Webmaster: Viktor Gushterov