НОВИНИ



4 БЪЛГАРСКИ ФИЗИЦИ СА НОСИТЕЛИ НА ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА "ПИТАГОР"

Министърът на образованието и науката доц. д-р Даниел Вълчев връчи годишните награди за наука на името на древногръцкия математик и философ Питагор. Инициативата стартира през 2003 г. и в годините се е наложила като единствено отличие за особен принос за развитието на научните изследвания в България. От тази година наградата носи името на древногръцкия математик и философ Питагор. Церемонията по награждаването се състоя на 26 февруари 2009 г. във Военния клуб в София.
Журито от утвърдени и международно признати български учени под председателството на акад. Петър Кендеров награди 15 български учени в различните категории, 4 от които са физици:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА НАУКА "ПИТАГОР" бе връчена на чл-кор. Петър Атанасов от Института по електроника към БАН. Чл.-кор. Атанасов два пъти е удостояван с наградата на името на акад. Джаков за особен принос в областта на нанотехнологиите. Той има 74 публикации в международни издания с импакт фактор.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-УСПЕШЕН НАУЧЕН РЪКОВОДИТЕЛ НА ДОКТОРАНТИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 3 ГОДИНИ бе връчена на доц. д-р Николай Витанов от Физическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". През 2008 г., докторант на проф. Витанов е награден за постижения в науката от фондация "Еврика" и Висшата атестационна комисия при Министерски съвет за отличната защита на дисертационен труд. Проф. Витанов е автор на 85 публикации в международни списания.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ- УСПЕШНА ЖЕНА - УЧЕН бе връчена на ст.н.с. I ст. дфн Елена Атанасова от Института по физика на твърдото тяло към БАН. Научните й постижения са свързани с разработването на технология и оптимизиране на параметрите на тънките и свръхтънките слоеве. За последните три години е автор на 105 научни публикации в международни списания с импакт фактор и повече от 250 цитирания от чуждестранни автори.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-УСПЕШНА ФИРМА В ОБЛАСТТА НА ИЗСЛЕДВАНИЯТА И ТЯХНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ бе връчена на "ОПТЕЛЛА" ООД, гр. София, в лицето на нейния управител - физика ст.н.с д-р Лъчезар Аврамов. Едни от най-значимите научни разработки на фирмата са нова методика за оптична биопсия на човешка кожа и лазерна опто-електронна система за оптична томография. Фирмата има 9 реализирани научни продукти и е носител на диплом и номинация за наградата на Европейската комисия за върхови научни постижения "DESCARTES 2004".

Честито заслужено признание!



<< Обратно към новости